Test Chinese Carbon Wielsets van Farsports

|

Farsport AlloyAls alternatief voor dure carbon wielsets van de bekende Europese en Amerikaanse merken ging onze nieuwsgierigheid al een tijdje uit naar de kwaliteit van Chinese carbon wielsets. Dat Chinese carbon wielsets goedkoper zijn zal niemand verbazen maar om de kwaliteit te ondervinden bestelden we twee Chinese carbon wielsets uit het assortiment van Farsports om deze aan een test / review te onderwerpen. 

Chinees Carbon: Wie is Farsports

De site van Farsports geeft uitgebreide productinformatie in het Engels. Het bedrijf biedt vele wielen, velgen, frames en andere carbon onderdelen aan. Farsports meldt dat ze actief zijn vanaf 2008, geven aan dat service hun sterke punt is. Als missie meldt Farsports dat ze leidend in carbontechnologie willen zijn en hun kwaliteit continu testen en monitoren aan de hoogst normen. Veelbelovend, maar klopt het ook?

Farsport sets (3)Chinees Carbon: Bestelproces bij Farsports

Vreemd genog kan je op de site van Farsports geen wielen bestellen. Hier hebben ze een aparte webshop voor. Waarom dat niet geïntegreerd is is niet duidelijk. Maar eenmaal doorgeklikt kom je op een site waar alle wielsets te vinden zijn. Dat zijn er nogal wat, meer dan 150 verschillende wielsets voor de racefiets, 13 voor de mountainbike, 6 onder het eigen merk FSE, 6 voor de baan en 6 cross wielsets. Een betere zoekfilter zou helpen maar eigenlijk is het helemaal niet nodig omdat je je wielsets grotendeels zelf kan samenstellen. 

Farsports Naaf (5)Maatwerk carbon wielsets van Farsports

Vorig jaar testten we de wielsets van Julius Cycling waar je zelf je wielen kan customizen. Ook bij Farsports blijk je nu je eigen keuzes te kunnen maken.  Eerst kies je de velg van je voorkeur met de juiste hoogte en breedte, dan de afwerking van de velg (glanzend, 3k of UD mat). Vervolgens kies je een naaf waarbij er keuze is tussen Edhub, Novatec, Edco, DT Swiss 240s. Er zijn zelfs enkele wielsets met Chris King naven beschikbaar. Niet alle wielsets kennen alle keuzes maar na wat doorklikken kom je er wel. Ook kan je in veel gevallen de kleur van de naven kiezen. Ook kies je welke cassettebody je gemonteerd wil zien en vervolgens kies je spaaktype en de kleur van de spaaknippels. Tot slot kan je kiezen voor standaard carbon remblokjes of Swiss-stop.  Wij deden een test van de instap wielset en de review lees je hier.

Betalen en verzenden Chinese Wielset Farsports

In het winkelwagentje van de webshop kan je kiezen voor 2 verzendmethodes, EMS en DHL, en 3 betaalmethodes waarbij Paypall voor de Nederlander of Belg waarschijnlijk het meest gangbare is.  Alles wijst zichzelf. 

Farsports Carbon Specialized Roubaix (2)Gebruikersreview Farsports Chinese wielset

Nu dan de gebruikersreview van de Farsports Chinese carbon wielsets. Wij bestelden voor de review 2 sets en kozen voor de instap varianten om écht te ervaren hoe het gesteld is met de kwaliteit van goedkoop Chinees Carbon. Eén set voor de test betrof een 23 mm full carbon wielset met een basalten (keramische) remrand (FSC38CN-23), de andere een wielset met een aluminium remrand (FSC-38CA). De sets kosten elk ca €325,-.

Bestel en verzendproces van Farsports wielsets in de praktijk

Na een paar mailtjes met Farsports was de bestelling snel gedaan. Opvallend was de uitstekende service. Niets lijkt te veel en de vaste contactpersoon reageert snel op vragen en correspondeert in perfect Engels. Soms komen ze ook pro-actief met advies. Ik maakte speciaal voor de test via de configurator mijn keuzes en deed mijn bestelling, die eenvoudig verliep. Verzendkosten bedroegen ca €65,-. Na 3 weken kreeg ik bericht dat de wielsets klaar waren voor verzending. Vervolgens gingen de wielsets op de post en kreeg ik een track and trace code van EMS. Met deze Track and Trace code zijn de wielsets te volgen tot aan Schiphol waar de wielsets al snel terecht kwamen. Daarna volgde een langslepend proces met een nieuwe code van PostNL. Met deze code kon je niets, vanaf dat moment was niets meer te volgen. Na een lange periode kreeg ik bericht van PostNL dat de doaune wilde weten wat er in de doos zat en welke waarde dit vertegenwoordigde. Ze vroegen om het bijsluiten van de nota als bewijs om vast te stellen hoeveel BTW, invoerrechten ik nog zou moeten betalen. Pér wielset van ca €325,- plus verzendkosten kwam dit uiteindelijk neer op ca €125,-. Na betaling aan de Douane duurde het nog een week voor ik de wielen ontving.  

Farsports BoxUnboxing en eerste indruk van de Chinese carbon wielset

De voor de test uitgekozen Chinese carbon wielsets, de Farsports FSC-38CA en de Farsport FSC38CN-23 kwamen aan in twee grote stevige dozen die flink met tape aan elkaar bevestigd waren. De wielen zelf waren netjes verpakt met bubbeltjesplasic mt kartonnen verstevigingen rond de velgen. De doos bevatte verder een paar design lichtgewicht quick release assen en 4 remblokjes voor de carbon remvlakken. 

De 38 mm hoge carbon velgen zien er erg cool en perfect afgewerkt uit. De spaken zin strak gespannen. De kleurstelling is volledig naar mijn smaak en de opdruk van FSE is netjes en zeker niet schreeuwerig. 

Eigenschappen van de wielen

Opvallend is het lage gewicht van de wielsets. De full carbon wielset komt incl snelspanners op 1486 gram uit en de carbon/aluminium set kwam uit op 1535 gram. De wielen hebben 20 sapim spaken voor en 24 sapim spaken achter. De Bitex naven zien er strak uit en zijn voorzien van 2 gesealde lagers voor en 4 achter. De Shimano 11-speed body is voorzien van een extra vulring. Bij montage van een 10-speed cassette kan je deze laten zitten, voor een 11 speed cassette moet je deze verwijderen. 

De eerste fietstocht

Montage van de banden op de Carbon wielen

Farsport Alloy (2)De testwielen werden geleverd zonder velglint. Na montage van een Schwalbe High Presure velglint probeerde ik meteen een setje 25 mm Continental Grand Prix 4000SII draadbanden te monteren. Dit lukte alleen bij de velgen met aluminium remrand. Bij de full Carbon wielset was dit onmogelijk. Na montage van Stan's Notube Rim Tape, die veel dunner is, lukte dit echter toch. 

Tijdens het eerste tochtje was het eerste gevoel prima. De wielen bollen lekker, je hoort alleen het zoemende geluid van het holle carbon. Het ratelende geluid van de vrijloop klinkt erg luid. Verder hoor je helemaal niets. Geen getik in de naaf of in de spaken. Veel fietsers vinden dit een mooi geluid. De wielen sturen strak door de bochten en de reactiesnelheid van de wielen voelt dik in orde. Het zijn niet de allerstijfste wielen in de markt, maar de rij-eigenschappen zijn zeker vergelijkbaar met goede aluminium wielsets zoals de Campagnolo Zonda, de Fulcrum Racing 3 of de Mavic Ksyrium Elite. Het comfort is uitstekend, zeker in combinatie met de 25 mm banden. Na ca 500 kilometer op beide wielen is het gevoel nog gelijk. Aan de spaakspanning is niets veranderd en de wielen zijn nog even recht. Lekke banden bleven uit.

Farsports Carbon Back (2)Het remvermogen van de Farsports Carbon Wielset met basalt remvlak

Onder normale omstandigheden voelden we tijdens de test weinig verschil tussen de Carbon wielset met aluminium remrand en de full carbon wielset. Reden om beide sets te testen was om het verschil in remvermogen te ondervinden. Farsports adverteert namelijk met een basalt breaking surface, een basalten, keramische remrand dus. Deze basalten remrand zou voor extra duurzaamheid en remvermogen zorgen zoals ook de keramische remranden van onder andere Mavic en Edco. Onder droge omstandigheden is het remvermogen van beide wielset prima. Bij de eerste de beste regenbui maakten wij meteen van de gelegenheid gebruik om de full carbon wielset op remvermogen te testen. En gezegd moet worden dat we in tegenstelling tot eerdere ervaringen met andere wielsets zeer positief zijn over het remvermogen van deze Farsport full carbon wielset. 

Pro's en contra's Farsports Chinese Carbon wielsets

+ De uitstekende support tijdens het bestelproces

+ Het lage gewicht voor de carbon wielset in relatie tot andere wielstes in dezelfde prijsklasse.

+ De rij-eigenschappen zijn voor de prijsklasse in relatie tot het gewicht uitstekend

+ Prima remvermogen voor de full carbon wielset, ook bij nat weer

-  De verzendtijd liep op tot 2 maanden, waarvan 3 weken verloren ging bij de Douane en PostNL

-  Onzekerheid over de kosten omdat invoerrechten en BTW voor rekening van de koper zijn

Conclusie Chinese Carbon Wielset

a Farsports Carbon wheelset Specialized RoubaixDe Farsports carbon wielsets zijn gunstig geprijsd. Na betaling van BTW en invoerrechten (waarvoor je soms wel en soms niet aangeslagen wordt) kom je weliswaar bijna op een prijs uit waarvoor je ook in de winkel een carbon wielset kan kopen, maar dan zijn ze in de winkel wel een halve kilo zwaarder. We zijn tijdens deze review verrast door de afwerking, want deze is prima, de rij-eigenschappen bleken goed en de service is uitstekend. De doelgroep voor de wielen lijkt ons erg breed. Voor wie graag op een mooie exclusieve set rond rijdt tegen een redelijke prijs lijkt ons prima af bij Farsports voor een Chinese Carbon wielset.